6. maaliskuuta 2013

SaunomaanIhastuin Tampereen asuntomessuilla Casa Forte-kohteen pelkistettyihin laatikkomaisiin lauteisiin. Kaavailin jo meillekin samantyylistä lauderatkaisua, mutta liekö laiskuus vai piheys, mikä iski, kun kuitenkin suunnitelmat kääntyivät vielä yksinkertaisempaan malliin.

Asuntomessukohde Casa Forte
Koskisen Oy:n Kokoa Taika
kuva: D.G.H-blogista
Tarkoitus on toteuttaa lauteet parin lankun periaatteella, mahdollisimman leveästä laudasta. Ajatuksissa on saada lauteet/laude sijoitettua siten, että pienemmille saunojille jäisi alatasolle oma tila. Saunan muoto asettaa vain hiukan haasteita toteutukselle. Jos laitamme ylälauteen sivuseinälle kiukaan viereen, jää laude vain 1,2 m. leveäksi. Siinä ei edes tällainen tappi, kuin minä pistä pitkälleen. Lisää istumatilaa saisimme kyllä esimerkiksi siirrettävillä jakkaroilla. Täytyy vielä kuitenkin harkita kulmalauderatkaisua, kunhan tarkemmin mittailee paikan päällä.

Seinät ja katto paneloidaan mustiksi ja lauteet tehdään jostain lämpimän sävyisestä puusta (haapa lämpökäsiteltynä/sävytettynä ?). Ois aikas huikeeta tehdä seinät tuolla Koskisen Kokoa Taika kostean tilan sisustusvanerilla, mutta koska olemme päättäneet olla sijoittamatta hirveästi saunan materiaaleihin, en ole edes viitsinyt selvittää, mitä kyseinen vaneri kustantaisi. Uskon, ettei seinän materiaalilla juurikaan ole vaikutusta siihen, kuinka lempeät löylyt saunasta irtoaa.

kuva: Harvia
Kiukaan malli on ollut selkeänä jo pitkään Ihastuin heti ensisilmäyksellä Tulikiven Sumu-kiukaaseen, kun nämä tulivat markkinoille. Kiukaan hinta ei vain oikein ihastuttanut. Niinpä olemme metsästäneet vastaavaa kiuasta muilta valmistajilta ja vahva ehdokas löytyi Harvialta: Cilindro F.

Saunan valaistus on vielä vähän kysymysmerkki. Ehkä vain jokin valo lauteiden alle. Itse tykkään, että sauna on tunnelmaltaan tumma ja hämyinen. Sellainen, missä saunatonttu viihtyy ja saunojilta irtoaa makoisimmat jutut.

Tällä hetkellä saunassa on hopeapaperit seinissä ja se odottaa vain tekijäänsä. Kosteusmittarit lattiaan on asennettu eilen. Loppuviikosta saammekin jo tietää, miten valu on kuivunut.Tässä vielä mahtava saunasuunnitelmani. Mittasuhteet varmaankin miten sattuu ja tietenkin piirustin tilasta suuremman kuin se onkaan, mutta eiköhän tuosta idea tule esille. Harmailla viivoilla hiukan hahmottelin kulmalaudeajatusta. Jokin kaide kai tuohon pitäisi vielä ainakin kiukaan kohdille kehitellä, että kaikilla saunojilla olisi turvalliset oltavat. Joku voisi myös kertoa, miten lauteet kiinnitetään seinään, niin ettei lauteeseen tarvittaisi jalkoja eikä kiinnikkeitä juuri näkyisi? Ja sitten saunomaan. :)
3 kommenttia:

 1. Eihän ne kiinnitykset isommin näy kun seinän sisässä on lankut kiinni runkotolpissa joihin tulee lauteiden kiinnikkeet. Lauteiden alapuolella on palkit, joiden varassa laude lepää, ja sen saa siitä nostamalla irti. Siis näin meillä. Ei näy mistään ellei pöngi lauteiden alle katsomaan. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta siis tuo teidän laudemalli on tietysti ihan erilainen, eikä siihen sellaisenaan käy sama kiinnityssysteemi, kun ei mene suorana seinästä seinään.. hmm..

   Poista
  2. Sepä se...muutenhan se oiskin helppoa. Pitäs jotku aika jyhkeet kulmaraudat olla tai jotain. Kyllähän siihen varmasti joku keino on, kun rupee asiaa tarkemmin tutkimaan.

   Poista

Kirjoita vain...ilahdun aina suuresti kommentistasi! :)