20. joulukuuta 2014

Puolukkainen juustokakku




Olen selkeästi löytänyt joulun luottokakun. Kakku, joka on helppo tehdä ja onnistuu varmasti. Viime vuonna kokeilin ohjetta ensimmäisen kerran pikkujouluihin ja sen jälkeen tätä on maisteltu jo useammissa eri juhlallisuuksissa. Pohjaan olen käyttänyt sekä itse tehtyä, että kaupan piparkakkutaikinaa. Alemman kuvan kakku on tehty gluteenittomaan piparitaikinaan ja pohjaa on hiukan reilummin kuin ohjeessa. Ohje löytyy vuoden 2009 Kaikkien aikojen joulu-lehdestä, mutta laitanpa sen tässä teillekin jakoon, jos vaikka jollakulla vielä on mietinnässä joulun herkut. Itse otan mielelläni vastaan uusia vinkkejä maittavista joulukakuista.


PUOLUKKAINEN JUUSTOKAKKU

250 g piparkakkutaikinaa
2 kananmunaa
2 1/2 dl sokeria
400 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g pakastepuolukoita tai karpaloita

Päälle:
1 prk (200g) ranskankermaa
1 rkl tomusokeria
muutamia pakastepuolukoita koristeeksi


1. Painele sulanut piparitaikina irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille. 
2. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
3. Sekoita joukkoon tuorejuusto. Kääntele täytteeseen jäiset puolukat (muista säästää muutamia koristeeksi) ja kaada täyte pohjan päälle.
4. Paista kakkua uunin alatasolla 175 asteessa noin 45 minuuttia tai kunnes täyte on lähes hyytynyt. Sammuta lämmöt uunista ja anna kakun jähmettyä jälkilämmössä noin puoli tuntia.
5. Mausta päällyksen ranskankerma tomusokerilla. Jos lisäät sokerin määrää, kakusta tulee makeampi. Levitä seos täysin jäähtyneen kakun pinnalle.
6. Peitä kakku kelmulla tai foliolla ja nosta jääkaappiin maustumaan noin tunniksi. Koristele puolukoilla juuri ennen tarjoilua.

Omat vinkit:
Tuorejuustoa kannattaa notkistaa sekoittamalla ennen kuin lisäät sen munasokerivaahtoon.
Itse käytän 23 cm:stä vuokaa ja paistoaika meidän uunissa on n. 35-40 min. ja jälkilämmöllä 20 min. Kannattaa siis olla tarkkana ja loppuvaiheessa testata kakun hyytymistä varovasti heiluttamalla. Täyte on tarpeeksi hyytynyt, kun se vielä keskeltä aavistuksen hytkyy, sillä jälkilämmössä se hyytyy loppuun.
Käytä reilusti enemmän tomusokeria ranskankermaan, niin kuorrutteesta tulee sopiva vastapaino kirpeille marjoille.
Nautitaan hyvässä seurassa tee- tai kahvikupposen kera.

2 kommenttia:

  1. Hmm, mennee kokeiluun! :) Suolainen uusi suosikkini muutaman kokeilun voimalla on toiseksi uusimmassa kodin kuvalehdessä ollut pekonipiiras. Aivan mielettömän hyvää raikkaan salaatin kanssa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä. Täytyypä kaivaa ohje, kun seuraavan kerran tekee mieli suolaista piirakkaa.

      Poista

Kirjoita vain...ilahdun aina suuresti kommentistasi! :)