4. lokakuuta 2012

Tulta pesään

Takkavalinta suoritettu! Kävimme eilen vahvistamassa päätöksemme Uunisepillä, missä pääsimme tutustumaan takkoihin ihan livenä. Valintamme on Riekko takkaleivinuuni! Takkaan tulee kiiltävät valkoiset laatat ja kromin väriset luukut. Leivinuunin luukku tulee käytännön syistä etupuolelle, vaikka päätimmekin siirtää piipun alalähtöiseksi takan oikealle sivulle (vasemmalle puolelle tulee todennäköisesti jotain kalustetta, niin olisi epäkäytännöllinen luukun olla sillä puolella).

Kuvasta puuttuu kokonaan leivinuuni, koska en löytänyt hyvää kuvaa, jossa luukku olisi etupuolella. Plussana luukussa on lasi, josta tulen loimotusta voi ihailla sen aikaa, kun sitä lämmitetään.

Päätös oli loppujen lopuksi selkeä, kun kuulimme, että Kermansaven takka"leivinuunit" ovatkin todellisuudessa ns. haudutusuuneja. Leivinuunissa ei siis voi polttaa tulta, vaan se lämpenee takkaa lämmittämällä, jolloin lämpötila jää sinne n. 150 c' paikkeille. Sinänsä ihanne lämpötila esim. paisteille.

Uunisepillä leivinuuni on perinteinen, jossa voi polttaa puuta. Uuniin saa tällöin myös rieskan tai piirakan paistolämpötilan. :) Itsehän en ole kuunaan rieskaa paistanut, mutta löytynee lähipiiristä joku, joka sen taidon voi minulle opettaa.

Vaikka moni teistä epäilee valkoisten kaakeleiden olevan vaikeammat pitää puhtaana, niin uskalsimme silti valita tämän vaihtoehdon (Kiitos Laura rohkaisusta!). Laatat ovat isoja ja kiiltäviä, jolloin niiden pyyhinnänkin luulisi olevan helpompaa. Uskoisin, että saumat ovat näissä se ongelmallisin alue ja tässä mallissa saumojakin on harvemmassa (kuin esim. nea tai noora-takoissa).

Ja loppuun vinkkinä suklaan ystäville:



Aamukahvin kanssa maistoin pari palaa kyseistä uutuutta ja maku valloitti ainakin minut ensipuraisulla! Jopa parempaa kuin alkuperäinen Geisha. Tästä tuli kerralla yksi lempisuklaistani. Te kun tiedätte riippuvuussuhteeni suklaaseen. 

Kuvat: Uunisepät, Fazer

6 kommenttia:

 1. Oikein hyvältä näyttää takka! Minulta jäi aiemmin kertomatta oma mielipiteeni takkavaihtoehdoista mutta olisin kans sitä mieltä että turha pelätä valkoisen likaantumista. Sitä kun pelkää niin ei voi ikinä ottaa mitään valkoista. Sama juttu kuin vaatteissa.
  Voi että, tulee niin kotoisat fiilikset kun leivinuunista puhutaan. Korvissa kuuluu tulen rätinä kun kuvittelee iskän virittelemässä tulia leivinuuniin=) Meidän kotona on semmonen jäätävän kokoinen muurattu uuni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy vaan oikeesti opetella käyttämään sitä leivinuunin puolta. Tykättiin myös tässä takassa siitä, että on niin iso tuo takan luukku.

   Poista
 2. Voi ei, minkä suklaan se on löytäny :)? Mulle ei näy noi uudet kuvat jostain syystä niin jäi kaivelemaan mistä oon jäänyt paitsi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täh? Näkyykö sulla kuitenkin edellisten juttujen kuvat?

   Uutta Geisha Dark-suklaata ensi kerralla kaupasta sitten!

   Poista
 3. Hyvä takka valinta! Varmasti kelpaa tuota katsella ja tulen loimua ihastella isosta luukusta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös vain...jospa sitä pääsis vielä tämän vuoden puolella testaamaan. Kiirettä täytyy tosin siihen aikalailla pitää. Tuu sit makkaralle. ;)

   Poista

Kirjoita vain...ilahdun aina suuresti kommentistasi! :)