13. maaliskuuta 2015

Perjantaipiz... eikun piirakkaa




Vieraita tulossa ja pitäisi äkkiä saada jotain suolaista herkkua kahvipöytään. Laitetaanpa vaihteeksi reseptiä jakoon. Tämä piirakka on sen verran ruokaisaa, että raikkaan salaatin kanssa nautittuna se sopii erittäin hyvin toimittamaan vaikka iltaruuan virkaa. Tässä siis oma luottoreseptini nopeaan ja helppoon suolaiseen piirakkaan:



JAUHELIHAPIIRAKKA

pohja:
3,5 dl vehnäjauhoja / gluteenitonta jauhoseosta
1 dl kaurahiutaleita
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
150 g sulaa voita tai margariinia
1,5 dl vettä

täyte:
300-400 g jauhelihaa
1 sipuli
70 g (minipurkki) tomaattisosetta
pizzamaustetta
suolaa
pippurisekoitusta

miniluumutomaattia tai paprikaa

1 prk kermaviiliä
1 muna

juustoraastetta


1. Pilko sipuli ja ruskista se jauhelihan kanssa pannulla. Mausta tomaattisoseella, suolalla ja muilla maustella mielesi mukaan.

2. Siivuta miniluumutomaatit tai pilko paprika. Sekoita kermaviilin joukkoon muna ja ripaus suolaa.

3. Tee pohjataikina. Sekoita ensin kuivat aineet keskenään. Lisää sulatettu voi tai margariini ja lopuksi vesi. Sekoita nopeasti sekaisin, älä vaivaa.

4. Painele taikina ison piirakkavuoan (halkaisija 30 cm) pohjalle ja reunoille. Laita päälle jauhelihaseos, tomaatit/paprikat ja sen jälkeen kermaviilimunaseos. Ripottele lopuksi pinnalle juustoraastetta reilulla kädellä.

5. Paista 200 c' uunissa keskitasolla n. 30 minuuttia.

Muut vinkit:
Itse olen tehnyt piirakkaa myös täytteillä kana/persikka/paprika/feta (tai sinihomejuustomuru) tai tonnikala/purjosipuli/paprika.
Jos haluat mehevämmän täytteen, lisää kermaviiliseokseen vielä esim. 1 dl luonnonjogurttia tai kermaviiliä tai ruokakermaa tai vaikka ruohosipulituorejuustoa.
Kun käytät täytteessä kermaviiliä, voit huoletta jättää munan pois, niin saat piirakasta täysin munattoman. Juustoraaste riittää hyvin sitomaan täytteen.
Pohjan voi halutessaan tehdä myös kokonaan vehnäjauhoista tai gluteenittomista jauhoista. Kaurahiutaleiden tilalla olen joskus käyttänyt ruisjauhoja ja hyvää tuli silloinkin.

Se on muuten 13. päivä ja perjantai. Jos hirvittää ruveta leivontahommiin tänään, niin voi tätä syödä myös sunnuntaina. Maukasta viikonloppua!

4 kommenttia:

  1. Hei kiitos reseptistä! Näitä perushyviä tarvitaan aina!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä. Tykkään tällasista kaikki sekasin ja uuniin tyyppisistä eväksistä.

      Poista
  2. Herkullisen näköistä.:P Pitääpä viikonloppuna kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Testaa ihmeessä. Tuu sitte kertomaan, maistuiko. :)

      Poista

Kirjoita vain...ilahdun aina suuresti kommentistasi! :)