23. tammikuuta 2014

Mennään saunaan...


Sauna on hämyinen. Niin pimeä (=tunnelmallinen), että tilan valokuvaaminen jopa aurinkoisena päivänä on haasteellista. Olemme siis onnistuneet suunnitelmissamme. Valoa saunaan tuo ainoastaan tuo ylälauteen alle sijoitettu hyvinkin perinteinen kaareva saunavalaisin.

Lauteet ovat lämpökäsiteltyä haapaa. Päädyimme kulmalauderatkaisuun, yksi laude kun olisi ollut todella pätkä. Laudetta ei kuitenkaan ole viety seinästä seinään, sillä tahdoimme myös lapsille oman saunomistilan. Pienemmät saunojat kun harvoin viihtyvät ylimmällä lauteella. Tarkoitus on vielä tehdä ainakin yksi jakkara lisäsaunojia varten. Myöskin kaide kiukaan puolelta ja selkänojapuut seinältä uupuvat.

Seinät ja katto on paneloitu mustaksi sävytetyllä kuusipaneelilla. Sävytys oli alunperin hiukan kuultava ja pinnat vaativat joka tapauksessa vielä uudelleen käsittelyn. Käytimme tähän tarkoitukseen Liberonin Bloom puuvahaa sävyltään Hiili. Vaha oli todella helppo levittää hyytelömäisyytensä ansioista ja yhdellä levityskerralla sai täysin peittävän ja oikeasti mustan pinnan. Samalla aineella sävytettiin myös lauteiden jalat. Alunperin olisimme halunneet lauteet kokonaan ilman jalkoja, mutta tähän laudemalliin toive osoittautui liian vaativaksi. Mielestäni mustana jalat eivät juurikaan pomppaa silmille ja yleisilme säilyy ilmavana ja pelkistettynä, mikä myöskin oli tavoitteenamme.

Mikä tärkeintä, tunnelman lisäksi saunassa on sopivan leppoisat löylyt. Kosteita löylyjä meille suo uumenistaan tuo valkoinen kaunokainen, Harvian Cilindro F. Sylinterimäisellä 9 kW:n kiukaalla 4 m²:n kokoisen saunan lämpeneminen vie tunnin. Sen jälkeen kiukaan voikin jo sammuttaa ja löylytellä kestää pitkän tovin. Näillä pakkasilla kyllä kelpaakin!

2 kommenttia:

  1. Ihanan tunnelmallinen sauna. Mielestäni tuo valaistusratkaisu toimii myös todella hyvin ja valosta piirtyy alalauteille mielenkiintoinen kuvio.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Toinen valojuovista osuu sopivasti kiukaaseen. :) Se oli tosin ihan puhdas vahinko.

      Poista

Kirjoita vain...ilahdun aina suuresti kommentistasi! :)