8. tammikuuta 2013

Lämmikettä pakkasiin


Tähän ihanan lämpimään liiviin sain inspiksen Kalastajan vaimon Andes-liivistä. Lankana tässä on Dropsin ihanaa Andes-lankaa, jossa on villaa ja alpakkaa. Liivi on todella helppo tehdä, lähes pelkästään suoraa pötköä. Itsekään en joutunut kuin kerran jo suurimman osan takakappaleesta neulottuani aloittamaan kokonaan alusta ja molemmat etukappaleet purkamaan puoleen väliin, että sain liivistä oikean levyisen ja mallisen. Mutta sitäkin suuremmalta saavutukselta työ tuntuu, kun sen eteen on tosissaan nähnyt vaivaa. Vielä mietin, että jatkaisinko liiviä ja tekisin myös hihat. Napitkin tuohon saisi aika kätevästi, jos tahtoisi. Mitä mieltä olette: liivi vai neuletakki?

EDIT: Neuleliivin ohje

Oma liivini on kokoa XS (S).
Langan menekki: vajaa 6 kerää (Drops: Andes)
Puikot: 8
TAKAKAPPALE:
Luo 54 silmukkaa. Neulo joustinneuletta (2o, 2n) 11 krs. Kavenna molemmissa reunoissa 2 s. oikein yhteen.

Neulo ainaoikeinneuletta, kunnes kappaleen korkeus on mieleinen kainalon alta mitattuna. (XS/S koossa 90 krs., työn korkeus n. 50 cm.)

Kavenna molemmissa reunoissa 2 x 2s oikein yhteen (=kädentien kavennus). Jatka ainaoikeaa, kunnes kappale ylettyy olkapäille asti. (28 krs. eli n. 15 cm.) Päätä silmukat työn nurjalla puolella ylivetokannuksin oikein.

ETUKAPPALE:
Luo 28 silmukkaa. Neulo joustinta 11 krs. Kavenna molemmissa reunoissa 2 s. oikein yhteen.

Neulo ainaoikeaa 80 krs., kavenna seuraavalla kerroksella vasemmassa reunassa 2 s. oikein. Toista kavennus joka 6. kerroksen jälkeen yhteensä neljä kertaa ja vielä kahdesti joka 8. kerroksen jälkeen. Muista tehdä myös kädentien kavennus 2 x 2 s. oikein yhteen työn oikeassa reunassa, kun kappaleen korkeus on sama kuin takakappaleen kainalon kohta. (90 krs. ainaoikeaa / 50 cm)

Jatka ainaoikeaa kädentien kavennuksen jälkeen, kunnes kappale ylettyy olkapäälle. (32 krs., huom. kaikkien kavennuksien jälkeen työssä on jäljellä 18 silmukkaa.) Päätä silmukat työn nurjalla puolella ylivetokavennuksin oikein.

Neulo toinen etukappale tehden kavennukset päinvastoin.

Yhdistä kappaleet ensin olkapäiltä ja sitten sivusaumat kerroksia seuraillen.

TASKUT:
22 s. x 28 krs. ainaoikeaa. Kiinnitetään etukappaleiden päälle.

10 kommenttia:

 1. Hyvä sie! Varsin hieno! Mie en laittais hihoja enkä nappeja, minusta ilman on parempi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä jo aattelin, että nyt on menny ihan pieleen tämä tekele, ku kukaan ei uskalla sanoa juuta eikä jaata. Kiitos mielipiteestä! En kyllä oikeesti varmaan jaksaiskaan ruveta enää tuota työstämään, seuraavaan työhön sormet syyhyää.

   Poista
 2. Juu upea on tollasenaan ja sitä seuraavaa voit vaikka kokeilla hihojen ja nappien kanssa :) Annapas mullekin vähän intoa ruveta kutomaan taas... Tosin sais olla vielä tän työpätkän ajan kutimet pussissansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä ens talvena viitsii seuraavan noinkin ison työn tehdä. Nyt puikoilla ihan vaan villasukkia. Alota vaan sieki, neulot kato aina asiakkaitten välissä. :)

   Poista
 3. Hei,

  onpa kivan näköinen! Voisitko kertoa yksinkertaiset ohjeet kuinka tuollainen tehdään? Kuulostaa helpolta, mutta en silti ihan ymmärtänyt miten käytännössä tehdään? 3 osaa jotka yhdistetään? Näyttää niinkuin tuo olisi kokonaan yhteistä osaa :)

  terkuin Emmi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Yritän saada ohjeen kasaan, täytyy jo vähän palautella mieleen, miten se menikään. Liitän ohjeen vaikka tuohon postaukseen.

   Poista
 4. Kiitos ohjeesta! Selvensi huomattavasti asiaa :)
  Minun täytyy nyt vain osata tehdä isompi liivi (ehkä noin L kokoinen), mutta täytyy tehdä silmukoita enemmän.
  Toivottavasti onnistuu.

  terkuin kiitollinen Emmi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun käsialalla 10 cm = 13 silmukkaa. Tuon liivin ympärysmitta on n. 83 cm. Siitäpä mittailemalla voit laskea, paljonko tarvitset silmukoita lisää. Etukappaleiden kavennukset on vain sitten katsottava sillai sopivasti, jos pituuttakin työlle tulee lisää. :) Mukavia neulontahetkiä!

   Poista
 5. Tätä ihailin kerran kun sinut näin, on tosi ihana liivi! ja käy sulle. hyvän värinkin oot löytäny. T. Heini

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mäki tykkään, mutta pitää hiukan opetella käyttämään.

   Poista

Kirjoita vain...ilahdun aina suuresti kommentistasi! :)