3. tammikuuta 2013

Hurmaavat harmaat

Eilinen väriahdistus sai vielä hitusen lisäpontta, sillä heti edellisen postauksen tehtyäni ilmoitti mestari, että tänään on tiedettävä, mitä väriä seinään laitetaan. Pakkotilanne syntyi, kun tajuntaamme jysähti, että piipun taakse tuleva levyhän on maalattava ennen sen laittamista paikoilleen, kun eihän sitä tosiaan enää sitten maalata, kun piippu seisoo tiellä.

Ensin päätimme, ettemme ainakaan tässä vaiheessa laita tapettia olohuoneeseen, vaikka olenkin jo pitkään kaavaillut juuri niille seinille Tapettitehdas Pihlgren ja Ritola Oy:n Lukko-tapettia. Ehkä tylsä ratkaisu, mutta antaahan "puhtaammat" seinät sitten enemmän tilaa muun sisustuksen vaihteluille. Täysin en tapettia kuitenkaan suostu hylkäämään, vaan tapetti siirtyy meidän makuuhuoneeseen. Maalimetsästykseen tapettimalli saikin siis lähteä mukaan, sillä vilkkuuhan sitä oven verran olohuoneenkin puolelle, jos ovi sattuu olemaan auki. En minä suinkaan tarkka ole, en vain tahdo, että tapetti ja maalattu seinä kovin riitelevät keskenään. Hip hei ja rautakauppaan...

kuvat: tikkurila ja kannustalo
Tikkurila H486                   Teknos S2005-Y20R                   Tikkurila G487


Hartaan pohdinnan ja vertailujen jälkeen lähtivät nämä kolme sävyä pienissä purkeissa koemaalaukseen. Vertasimme sävyjä keskenään ja vielä takan kaakelia ja valkoista piippua vasten (jotka, ihme kyllä, ovat aika tarkalleen samansävyiset, Jes!)

Maalien hiljalleen kuivuessa alkoi sävyerot selkeästi erottua. Vasen on ruskeaan taittava, mutta olisiko sävy liian tumma tai liian punertava? Keskimmäinen on selkeästi vihreähkö. Väri sai minun silmissäni heti tyrmäyksen, mies sitä tosin vähän arpoi, mutta kallistui lopulta samaan kuin minä (*myhäilee hiljaa itsekseen*). Oikealla oleva sävy taas osoittautui heti liian vaaleaksi, ei minkään väriseksi, vaikka värimalli toista näyttääkin. Mutta mitäs nyt? Täysin varmoja emme olleet edelleenkään. Jos näistä valittaisiin, niin päätyisimme vasempaan, ruskeaan taittavaan harmaaseen.

Kotona joulutossut saivat luvan tepsutella takaisin kaapin perälle odottamaan seuraavaa joulua (tai muuttoa) ja paikalla on tällä hetkellä vaihtuva näyttely erilaisia värilastuja, mallitapetteja tai inspiskuvia. Siitä sitä on helppo aina ohikulkiessa vilkaista. Jospa ne päätökset siitä pikkuhiljaa muotoutuisivat alitajunnan työstäessä. Mutta nythän ei ollut kyseessä mikään pikkuhiljaa-päätös.

Mies kävi vielä päivänvalossa katsomassa kertaalleen koemaalaukset, eikä edelleenkään ollut täysin vakuuttunut parhaimmasta sävystä. Itse sain vielä katseltavaksi Tikkurilan Symphony-värimalliviuhkan sadat väriviivat. Kiitos jälleen miehen hyvien suhteiden, kun minulle järjestyi tällainen mahtava työkalu ihan käden käänteessä, kun oikeaan paikkaan hiukan hihkaisi. Loppujen lopuksi ja erinäisten vertailujen jälkeen otimme riskin ja valitsimme sävyksi himppasen vaaleamman, beigeen taittavan harmaan, vai liekö se harmaaseen taittava beige. Sävy napattiin kuvan tapettirivistössä oikealla olevasta tapetista. Siellä se mies kohta sutii maalia seinään ja minä jännityksellä odotan, mille arvonnan tulos näyttää.
Näissä kuvissa vilahtaa myös pari parkettimallia. Mallipala oli antamassa hiukan suuntia, vaikkei se ehkä se täydellisin parketti olekaan. Se jahti on vielä kesken. Törmäämme siihen sitten myöhemmin. Toivottavasti sen valinnan kanssa ei ihan näin kiireellä tarvitse edetä. Ehkä viisastuimme ja pyrimme tekemään seuraavat valinnat aikaisemmin...tai sitten emme.

9 kommenttia:

 1. Voi miten muistan tuota aikaa. Mukavaa aikaa, mutta niin stressaavaa, jos pitää nopsaan päättää. Meillä pitäis kans päättää takan taakse tulevan seinän väri. Pakko haudata se meidän suunnitelma siitä pinnasta, kun takan kaakeli on niin voimakas struktuurinen. Mut ehkäpä laitetaan kolibri tai tunto maali telalla. Tuisku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa kyllä, mutta saapa nähdä meneekö maali vielä uusiksi. :/ Täytyy tässä katella sitä vähän aikaa. Muiden seinien maalaukseen on vielä onneksi aikaa.

   Tunto-maalilla saa kyllä kivan rouheen pinnan, varmasti sopii tuollaiseen tilaan.

   Poista
 2. Meillä on kodarissa ja vessassa Tikkurilan Ajopuuta ja olohuoneessa Mulperia. Jos auttaa käydä katsomassa niin tiedät varmaan paikan. :)

  Ajopuu on ruskean harmaa, luonnonvalossa ihanan savenharmaa. Mulperi taas on lämmin beige, harmaaseen taittava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajopuuhun olen törmännyt ( kiva kaksoismerkitys :D ) ja mulperiakin nähnyt aiemmin. Tarkoitus oli saada selkeästi harmahtava, mutta miks niin monet lämpimät harmaat taittaa porsaan punaseen vai tekeeköhän sen sävyn vaan ne raksahalogeenit, yök!

   Poista
  2. Mulle ihan uutta, että värikoodeilla on nimi. Ilmeisesti olen melko pihalla näistä hommista. Onko siis kyse jostain värisävystä vai maalilaadusta? Ajopuu ja Mulperi siis?

   Poista
  3. Nuo värit löytyy Tikkurilan tunne väri-värikartasta, jossa kaikille sävyille on annettu jokin kuvaava nimi. Värikartassa on kootusti kaikista väreistä perussävyt.

   Poista
  4. Juu ja mun on paljon helpompi muistaa nuo sanalliset sävynimet kuin ne koodit.. jotain neljäkasineljää taitavat olla nuo meidän maalit, tai jotain sinne päin, nimillä minä ne ainoastaan muistan. :D

   Varohan Anna jatkossa ajopuita! ;)

   Poista
 3. Kivoja tapetteja. Erityisesti lukko ;)
  Nimittäin meillä sitä olkkarissa ja ollaan oltu erittäin tyytyväisiä :)

  -Emmi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noissa tapeteissa mietityttää ainoastaan niiden pyyhittävyys, kun ovat niin paperisen oloisia. Onko siitä teillä kokemuksia?

   Poista

Kirjoita vain...ilahdun aina suuresti kommentistasi! :)